onsdag 24 oktober 2007

Same same, but more..

Tisdagens pass blev en djupare dykning flygkommunikation än förra veckans. Dock inte överdrivet djupt. Vi körde igenom förfarande vid start medelst färdplan på flygengelska samt landning, också det på flygengelska.

Det är viktigt att lära sig just flygengelska eftersom det skiljer sig från vanlig engelska. Vår lärare påpekar att siffran fem inte heter "five" utan "feiff". Likaså heter nio inte "nine" utan "najnörrrr".

Dessutom har vi fått mer tecken till snabbskriften "pilot short hand" att kunna. Kryptiska symboler om man inte vet vad de står för, men oerhört fantastiskt bra att kunna, i och med att man får enormt mycket information i radion ibland. Information som man ska kunna läsa tillbaka dessutom. Ska ta och googla lite efter någon förteckning på skriften så jag har en referens att gå till när jag vill kolla upp något tecken.

Igår fick vi även beskedet att vi skall på studiebesök i flygledartornet som en del av teoriutbildningen. Mycket trevligt! Visserligen var jag medveten om det sedan innan, men det är alltid roligt att få det bekräftat på allvar.

Till nästa pass är det en ordentlig läxa. I princip hela dokumentbibban på 80 sidor med fraseologi och definitioner som luftfartsstyrelsen tagit fram. Plus att vi har den engelska kommunikationen för start och landning att gå igenom och kunna. Plus bokstavering+siffror. Plus veta vad transition level är i jämförelse med transition altitude och hur gällande lufttryck påverkar dessa höjder. Helgen är således räddad!

Inga kommentarer: