torsdag 1 november 2007

Yay! Navigation är ganska kul!

Idag gjorde vi lite mer praktiska saker på navigationsteorin än vad vi gjorde första gången. Vi räknade lite lätt på vindavdrift och lite allmänt om kurser samt lite allmänt om hastighet.

Det är en del att hålla koll på med en massa förkortningar. TAS, CAS, MH, TT, TH, W/V und so weiter. Inte så krångligt i sig förstås, men det är lite att hålla koll på. I princip handlar det ju bara om enkel linjär algebra med lite vektorer och annat krafs, och det kan jag ju.

Vi fick även börja använda vår fantastiska flight computer. En räknemackapär bestående av lite papp och plast, men som är guld värd när det gäller att räkna ut navigationsrelaterade saker i flyget. På ett par sekunder får man exempelvis fram uppehållsvinkel mot vinden samt sin hastighet i förhållande till marken, bara man vet hur det blåser och vad instrumenten i cockpit visar. Coolt.

Nu dröjer det nog inte länge innan vi gör samma sak som vår meteorologi-lärare gjorde när hon läste till sitt cert. Kartor över hela vardagsrumsgolvet, linjaler och transportörer (typ som gradskivor alltså, inte flyttgubbar) samt anteckningsblock, och mitt i alltihop oss själva, räknandes för fullt på färdlinjer, bränsleåtgångar och vindavdrifter. Ser faktiskt fram emot det. Kul med lite praktiskt till skillnad från ren teori som vi läst hittills.

Inga kommentarer: