onsdag 7 november 2007

AFIS - Flygledning på egen hand

I gårdagens radioteoripass körde vi utöver lite vanlig start och landning även AFIS-kommunikation. AFIS, Aerodrome Flight Information Service, finns i regel på flygplatser där det inte är fullt nödvändigt med vanlig flygledning i tornet, men det ändå behövs någon form av stöd för piloter. Helt enkelt ett sätt att spara pengar på för flygplatsen då en AFIS-tjänsteman får sin utbildning på tre månader istället för tre år som är tiden det tar att utbilda en flygledare.

Skillnaden som blir för oss som piloter är helt enkelt att vi får ta ansvaret. AFIS-personen ger enbart information om vilka som snurrar i luften, vad de sagt att de tänker göra och lite allmänt om hur vind och väder är. Sedan får jag som pilot bestämma själv om jag tänker starta på bana 01 eller 19, om jag tänker flyga höger eller vänster efter start och lite annat, bara jag säger vad jag tänker göra. Smidigt, för det handlar inte om så mycket nytt med andra ord.

Dock för AFIS med sig lite problem. Vi fick veta att det innan i Jönköping funnits AFIS nattetid. Dock var det så att en privatflygare som låg och snurrade i området utan vidare kunde hindra linjeflyg från att kunna landa på grund av de bestämmelser som finns för AFIS. Så linjeflyg fick glatt ligga och snurra över stan i väntan på att privatflygarna lämnade området innan de fick sjunka och landa. Det höll visst bara i ett par månader innan de fick nog och krävde full bemanning även nattetid.

Men men, kommunikationen går snabbt framåt och jag lyckades mer eller mindre komma in för landning utan problem på vår lektion. Uppgiften jag fick var att komma med en PA28 (vår gamla trotjänare SE-KIK som vi alltid använder), från någonstans utanför kontrollzonen och avsluta en lokal flygning. En lokal flygning innebär att man startar och landar på samma flygplats (även om man flyger från Jönköping, rundar Gotland och vänder tillbaks, toklokalt!), så tornet har redan alla uppgifter om mig. Finemang! Då är det bara att ropa upp, säga position, höjd och att man vill landa. Självfallet ropade jag upp att jag var över Skillingaryd på 2000 fot. Det är lååååångt bort, så läraren tyckte att jag trampade i galen tunna. Hade jag ropat upp att jag var över Hyltena hade jag fått komma rakt ner på banan utan väntläge och annat. Jag å andra sidan tycker det var bra att jag ropade upp från långtbortifrån, för då fick jag öva mer på kommunikation.

Hursom, jag vill minnas att det hela blev i stil med följande:

Jag: Jönköping Tower, Sierra Echo Kilo India Kilo
Tornet: Sierra Echo Kilo India Kilo, Jönköping Tower
Jag: Sierra India Kilo, position Skillingaryd, two thousand feet, for landing
Tornet: Sierra India Kilo, runway zero one in use, QNH one zero zero five, report Hyltena
Jag: Runway zero one in use, QNH one zero zero five, will report Hyltena, Sierra India Kilo
Jag: Sierra India Kilo, Hyltena, two thousand feet
Tornet: Sierra India Kilo, cleared straight in approach, runway zero one, wind two eight zero degrees, eight knots, QNH one zero zero five, report base.
Jag: Cleared straight in approach, runway zero one, QNH one zero zero five, will report base, Sierra India Kilo
Jag: Sierra India Kilo, Base
Tornet: Sierra India Kilo, runway zero one, cleared to land
Jag: Runway zero one, cleared to land, Sierra India Kilo
Tornet: Sierra India Kilo, taxi to apron via taxiway Alfa, landed two five
Jag: Taxiing to apron via taxiway Alfa, Sierra India Kilo


Mycket snack blev det alltså, vilket är bra, övning ger färdighet. Problemet är att det ofta uppstår lite diskussioner och annat bland alla kursdeltagare under en liknande "färd", vilket gör att det tappas bort information och det blir lite inkonsistens i det hela. I detta exempel vill jag minnas att jag fick bana 19 i användning vid första anropet, men det blev sedan helt plötsligt bana 01, men vinden kunde omöjligt vända om på det viset. Men men, jag är medveten om hur det hela var, och i verkligheten skulle det nog gå fint.

Jag känner ändå att det är lätt att se på papperet hur allt skall vara, men borde öva på att inte ha något annat än ett blankt papper och en penna när jag övar. Får köra lite i veckan på det viset tror jag. Vid det här laget skall jag ju kunna alltihop flytande egentligen. Gäller bara att den som leker flygledare kan trixa lite med kommunikationen så det blir ett hyfsat realistiskt förfarande med bra flyt.

Inga kommentarer: